www.tara-apartmani.com

Jezik...

TARSKA KUHINJA

RECEPTI

Tekst: Jelica Jelisavčić

 

Na planini Tari pored svežeg vazduha i odmora u predivnoj prirodi možete uživati u čarima ukusnih domaćih jela srpske kuhinje karakterističnim za ovaj deo Srbije. Na srpsku kuhinju su dosta uticale, bugarska, turska i grčka kuhinja i učinile da postane zaista bogata i raznovrsna. Najpopularnija jela kod Srba su, naravno, jela od mesa kao što su meso sa roštilja ili pečeno na ražnju (jagnje ili prase), ali i mesne prerađevine poput pršute i slanine, karakteristične za Zapadnu Srbiju. Ne treba zaboraviti da na Tari nikako ne smete propustiti da probate baba Mileninu pitu savijaču, koja može biti sa sirom, krompirom, zeljem, i pitu ražljevušu...ali ni kajmak, autohtoni srpski specijalitet, koji možete jesti kao dodatak jelima ili, što je izuzetno ukusno, zahvatajuci ga iz drvenih čabrova i mazati ga po svežoj, vrućoj, domaćoj pogači.

Baba Milenina pita :

Potrebni sastojci: brašno, so, voda, kvasac, 2-3 jaja, mladi sir.

Priprema: zamesiti testo kao za hleb, ostaviti da nadođe (najbolje preko noći). Kada nadođe podeliti ga na dve jednake polovine i razvući testo na tanko. Zatim po tome staviti prethodno izdrobljeni mladi sir s jajima. Zaviti pitu i staviti da se peče. Poslužiti.

 

Ražljevuša:

Potrebni sastojci: mlaka voda, kiselo mleko, 1 jaje, so, brašno.

Priprema: umutiti jaje, dodati malo soli, vode, brašna- zamesiti testo čvršće nego za palačinke. Razliti ga u podmazanu tepsiju i staviti da se peče. Kad bude skoro peceno izvaditi iz pećnice i preliti sa kiselim mlekom. Vratiti da se dopeče. Poslužiti.

 

Kačamak :

Potrebni sastojci: voda, so, projino brašno.

Priprema: staviti vodu da provri, kada provri dodati projino brašno i posoliti po želji (može se dodati i kajmaka). Izmešati. Poslužiti.

 

Proja :

Potrebni sastojci : voda, projino brašno, so.

Priprema : zamesiti projino brašno za vodom, da testo bude čvrsto i dodati soli. Staviti da se ispeče. Poslužiti.


Ovo su samo neki od recepata za gustativno uživanje, ali pravi doživljaj ćete osetiti tek kada spojite zadovoljstva više čula - mir prirode, mirise livada, zvuk šume i ptica i naravno ukusna jela.