www.tara-apartmani.com

Jezik...

POLOŽAJ

          Planina Tara nalazi se u zapadnom delu Srbije, u velikoj okuci reke Drine, u graničnom pojasu prema Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj. Sa severa je omeđena rekom Drinom, sa zapada Belim Rzavom, sa juga i  jugoistoka rekom Kamišnom i Kremanskom kotlinom, a na istoku se naslanja na površ Ponikava i Stapara, dok joj na severoistoku granicu čini reka Pilica.

 

Tara se dakle nalazi u Podrinju. Sastavni je deo srpske meridijanske direktrise, koja se pruža od Sentandreje, važnog srpskog kulturno-istorijskog središta kod Budimpešte, preko Fruške gore, Cera, Gučeva, Zlatibora, do Njegoševe kapele na Lovćenu. To znači da je Tara sastavni i vrlo važan deo značajne podrinsko-zlatiborske turističke regije Srbije.

 

Površina Tare u navedenim granicama je 183 km . Međutim, Nacionalni park Tara, koji je osnovan 13. jula 1981. godine i čije je sedište u Bajinoj Bašti, malo je prostraniji. Površina mu je 19 175 ha, odnosno 19 175 km .

U geomorfološkom pogledu Tara je zatalasana površ, čija je prosečna nadmorska visina 1000-1200 m. Najvisi vrh planine Tare je Veliki Stolac, sa nadmorskom visinom od 1675m, a najvisi vrh Nacionalnog parka Tara je Kozji Rid, sa nadmorskom visinom od 1591m.

 

Saobraćajno-geografski položaj Tare je uveliko specifičan i izuzetno povoljan. Ona se nalazi blizu magistralnog puta koji povezuje Beograd, preko Gornjeg Milanovca, Čačka, Užica, Zlatibora, Prijepolja i Podgorice sa Crnogorskim primorjem. Zapravo, Tara se nalazi između druma koji povezuje Novi Sad, Šabac, Loznicu i Bajinu Baštu sa Užicom, i druma koji se od Užica pruža preko Kremana i Kotromana prema Sarajevu (BiH).