www.tara-apartmani.com

Jezik...

LEKOVITE BILJKE NA TARI

PRAVILNO SKUPLJANJE, ČUVANJE I PRIPREMANJE LEKOVITIH BILJAKA

 

 

SKUPLJANJE

 

Pretpostavka za skupljanje lekovitih biljaka je njihovo poznavanje. Ako ih poznajete, bitno je da lekovite biljke skupljate u pravo vreme, na pravom mestu i na pravi način.

 

Najbolje rezultate lečenja teških oboljenja daju sveže ubrane lekovite biljke. Biljke mogu da se slupljaju u rano proleće, ponekad već od kraja februara, pa do novembra. Neke se mogu naći i zimi, ispod snežnog pokrivača, ako je poznato njihovo stanište (na primer hajdučka trava).

 

Treba obratiti pažnju na to da se beru samo zdrave i čiste biljke koje štetočine nisu napale. Treba ih skupljati za sunčanih dana, kada su suve i kada više nema rose.

 

Za skupljanje biljaka nisu pogodne hemijski đubrene površine – polja, livade, njive – kao ni obale prljavih i zagađenih voda, jarkovi pored puta i u blizini prometnih ulica, autoputeva i industrijskih postrojenja. Cvetove i listove pri skupljanju ne treba lomiti i gnječiti i ne upotrebljavati plastične kese i torbe jer se u njima biljke “znoje“, pa kasnije, pri sušenju, pocrne.

 

 

SUŠENJE

 

Biljke se pre sušenja ne peru, ali se iseku nasitno. Potom se prostru na platno ili nenaštampanu hartiju i suše se u hladu ili u toploj prostoriji sa dobrim vazdušnim strujanjem (na primer na tavanu). Kada je reč o korenu, kori ili veoma sočnim delovima biljke, često je neophodno sušenje veštačkom toplotom. Pri tom ne treba prekoračiti temperaturu od 35 stepeni Celzijusovih.

 

Za zimu valja ostaviti samo biljke koje su osušene tako da budu krte i da se mogu lomiti. Za čuvanje lekovitih biljaka zimi najbolje su staklene tegle ili kartonske kutije koje mogu da se poklope. Izbegavajte plastične posude i limene kutije! Osušene biljke treba da su zaštićene od dejstva svetlosti.

 

 

PRIPREMANJE ČAJA

 

Poparivanje ili prelivanje vrućom vodom: propisanu količinu sveže ubranih biljaka isitniti i staviti u staklenu ili neku drugu posudu koja nije od metala. Vodu ostaviti da se zagreva do ključanja, skloniti je sa vatre i njome popariti (preliti) pripremljene biljke. Ako su sveže, ostaviti ih samo kratko vreme u vreloj vodi (dovoljno je i pola minuta)! Čaj treba da je sasvim svetle boje, svetložute ili svetlozelene. Osušene biljke ostaviti nešto duže (jedan do dva minuta). Koren u navedenoj količini stavite u hladnu vodu koju ćete postepeno zagrejati. Neka voda provri, a potom sud sklonite sa vatre i ostavite da stoji tri minuta.

 

Hladni ekstrakt: neke biljke (na primer crni slez) ne smeju se prelivati vrućom vodom jer će se pod uticajem toplote uništiti njihovo lekovito dejstvo. Kod ovakvih biljaka čaj se priprema od hladnog ekstrakta. Količine propisane za pojedine biljke stave se u hladnu vodu i u njoj se natapaju 8-12 sati (uglavnom preko noći), a potrebna dnevna količina čuva se u termosu koji je prethodno ispran vrućom vodom.

 

SVEŽI SOK

 

Sveži sokovi od biljaka pogodni su za pijenje u obliku kapi ili za prebrisavanje bolnih mesta. Dobijaju se pomoću sokovnika koji se koriste u domaćinstvu tako što se biljke stave u sokovnik, a iz njega odmah izlazi svež sok. Sokovi se svakodnevno pripremaju i piju sveži. Ako se stave u male boce i dobro zatvore, u frižideru mogu da se čuvaju nekoliko meseci.

 

KAŠA OD BILJAKA

 

Stabljike i listovi se oklagijom izgnječe u kašu. Njome se premaže pamučna tkanina koja se, potom, stavi na bolno mesto i previje drugom tkaninom. Ovaj oblog od kaše može da ostane i preko noći.

 

PARNI OBLOZI OD LEKOVITIH BILJAKA

 

U loncu vode ugrejati do ključanja, preko njega staviti sito u kojem su sveže ili osušene biljke, a sito poklopiti. Posle izvesnog vremena izvaditi razmekšane vruće biljke, staviti ih u gazu i njome obložiti obolelo mesto. Sve to pokriti toplom maramom i povezati. Tom prilikom ne sme da nastane osećaj hladnoće. Veoma dobro dejstvo imaju i vrući (parni) oblozi od rastavića. Parni oblozi se drže dva sata ili se ostave da deluju preko noći.

tara_precica
tara_gavez
tara_kopriva

PREČICA

(Lycopodium clavatum)

SREMUŠ, MEDVEĐI LUK (Allium ursinum)

GAVEZ

(Symphytum officinale)

KOPRIVA

(Urtica dioica)

tara_sremus
tara_virak
tara_rusomaca
tara_repuh

VIRAK

(Alchemilla vulgaris)

ZLATNICA

(Solidago virga-aurea)

RUSOMAČA

(Capsella bursa-pastoris)

VELIKI PODBEL, REPUH (Petasites officinalis)

tara_zlatnica
tara_podbel
tara_kamilica
tara_crni_slez

PODBEL

(Tussilago farbara)

KANTARION

(Hypericum perforatum)

KAMILICA

(Matricaria chamomilla)

CRNI SLEZ (Malva vulgaris, Malva neglecta)

tara_kantarion
tara_ivanjsko_cvece
tara_kukuruz
tara_orah

IVANJSKO CVEĆE

(Galium)

MASLAČAK

(Taraxacum officinale)

KUKURUZ

(Zea mays)

ORAH

(Juglans regia)

tara_maslacak
tara_neven
tara_soca
tara_hajducka_trava

NEVEN

(Calendula officinalis)

ŽALFIJA

(Salvia officinalis)

ZEČJA SOCA, KISELA DETELINA

(Oxalis acetosella)

HAJDUČKA TRAVA (Achillea millefolium)

tara_zalfija
tara_jaglika
tara_bokvica
tara_rastavic

JAGLIKA

(Primula officinalis)

RUSA, ROSOPAS (Chelidonium majus)

USKOLISNA BOKVICA

(Plantago lanceolata)

RASTAVIĆ, PRESLICA (Equisetum arvense)

tara_rusa